Використання нетрадиційних методів оздоровлення підлітків спеціальної медичної групи на уроках фізичної культури - Самойлович, В. А.; Мусхаріна, Ю. Ю.; Гутарєва, Н. В. (Physical Education Theory and Methodology, 2010)
Зі статистичних даних відомо, що кількість школярів, віднесених за станом здоров’я до спеціальної медичної групи (СМГ), протягом останніх років значно зросло. Тому нами у вигляді експерименту застосовані програми з використанням нетрадиційних оздоровчих методик дихальної гімнастики за А.Н. Стрельниковой і звукової гімнастики для оздоровлення підлітків із захворюваннями органів дихання. У результаті дослідження спостерігалася чітко виражена тенденція до збільшення показників функціонального стану кардіореспіраторної системи, підвищення резистентності, працездатності організму та інтересу підлітків до занять фізичною культурою в СМГ.