Характеристика спеціально організованої та спонтанної рухової активності в учнів середнього шкільного віку з різним рівнем розвитку особистісних якостей - Головченко, О. І. (Physical Education Theory and Methodology, 2009)
Мета дослідження — встановити ступінь розвитку рухової активності в учнів 11—15 років з різним рівнем розвитку особистісних якостей. Рухова активність учнів середнього шкільного віку знаходиться на низькому рівні. Енерговитрати учнів на спонтанну рухову активність вірогідно вищі за енерговитрати на спеціально організовану рухову активність. В учнів з низьким рівнем розвитку особистісних якостей зареєстровано низький рівень розвитку фізичних якостей. Прослідковується залежність між типом темпераменту та рівнем фізичної підготовленості школярів.