Моделювання вібраційних процесів у системі «стрілець—лук—стріла» - Заневський, І. П. (Physical Education Theory and Methodology, 2008)
Метою роботи є створення механіко-математичної моделі вібраційних процесів, що супроводжують спільний рух стріли з луком у його головній площині. Завдання дослідження: обгрунтувати модель статики системи «стрілець—лук—стріла»; розробити модель вібрації та динамічної стійкості системи; провести верифікацію форми коливань. Методи: принцип Даламбера, метод Релея-Рітца, метод рівнянь Лагранжа 2-го роду, метод ітерацій, методи теорії коливань та динамічної стійкості, чисельні методи систем комп’ютерної математики. Розглянуто вібраційні процеси та втрату динамічної стійкості в системі «стрілець—лук—стріла». Аналіз рухів у системі проведено з використанням механіко-математичної моделі, нейтральне положення якої визначалося як розв’язок задачі статики для моменту випуску тятиви. Визначено власні частоти і форми коливань та динамічної нестійкості. Розрахунки проведено з використанням загальнодоступних пакетів прикладних програм на персональному комп’ютері. Пропонована методика може бути використана для моделювання й аналізу антропотехнічних систем в інших галузях діяльності людини. Результати представлено таблицями і графіками у вигляді, зручному для інженерних розрахунків та розв’язання задач спортивної практики.