Теоретико-методологічні основи моделювання біомеханічної системи «лучник–лук» - Виноградський, Б. А. (Physical Education Theory and Methodology, 2007)
У статті автор аналізує адекватні шляхи моделювання складних біомеханічних систем «стрілець–зброя». Запропоновано відповідний алгоритм розв’язання оберненої задачі механіки рухових дій лучників. Визначено три варіанти розрахунку роботи м’язів плечового поясу під час виконання пострілу з лука.