Моделювання енергетичних процесів біомеханічної системи «вершник-кінь» - Полівніков, Ігор; Виноградський, Б. А. (Physical Education Theory and Methodology, 2012)
Здатність ефективно виконувати механічну роботу у кінному спорті під час долання перешкод є одним із найважливіших критеріїв спортивної майстерності. Встановлено закономірності протікання енергетичних процесів у ході біомеханічних взаємодії вершника з конем під час долання перешкод. Спортивна техніка проходження перешкод у конкурі визначається ефективністю переходу з одного виду механічної енергії в інший. Виявлено протифазність переходу потенціальної енергії у кінетичну. Виконано розрахунок коефіцієнтів рекуперації енергій.