Моделі стійкості зброї стрільців з пневматичного пістолета - Заневський, І. П.; Коростильова, Ю. С.; Михайлов, В. В. (Physical Education Theory and Methodology, 2010)
Метою дослідження є розроблення науково-методичних засад моделювання процесу збереження стійкості зброї стрільців з пневматичного пістолета. Завдання дослідження: обґрунтувати параметри моделі стійкості та розробити методику їхньої кількісної оцінки з використанням електронної мішені; оцінити надійність тесту для визначення стійкості зброї під час прицілювання; розробити методику створення індивідуальних та групових моделей стійкості зброї та провести її апробацію. Методи дослідження: оптоелектронна реєстрація рухів; інтернет пошук результатів тренування провідних стрільців з пневматичного пістолета; методи математичного моделювання; варіаційна статистика; кластерний аналіз; однофакторний дисперсійний аналіз; двофакторний дисперсійний аналіз за кореляції даних; методи теорії надійності спортивних тестів; статистичні тести на основі t-критерію Стьюдента і F-критерію Снедекора; міжкласовий коефіцієнт кореляції; офісні комп’ютерні технології (Excel, Paint), система комп’ютерної математики Statistica. Показано, що за модельну характеристику стійкості зброї у стрільбі з пневматичного пістолета доцільно брати середню точку траєкторії прицілювання на електронній мішені СКАТТ на протязі однієї секунди до пострілу, яка є одним з основних параметрів технічної підготовленості і на положення як не впливають балістичні характеристики пістолета та кульок (коефіцієнт надійності відповідного тесту дорівнює 0,929).